Katrina er en finsk møbeldesigner, der har rimelig god succes med at afsætte sine møbler online i Finland og Sverige. Hun har brugt Google AdWords til annoncering. På grund af recessionen er hendes salg på det sidste gået ned. Katrina begynder så at overveje, om hun kan indhente noget af det mistede salg ved at sælge mere i andre lande.
Nogle af hendes skandinaviske konkurrenter har allerede haft godt held med deres salg på verdensmarkedet, men Katrinas produkt er et nicheprodukt, da hun arbejder med genbrugsmaterialer. Findes der et værktøj, som kan hjælpe Katrina med at finde frem til, hvilke andre europæiske markeder der har høj efterspørgsel efter hendes produkter?
Katrina beslutter at tjekke sagen ved hjælp af Google Søgeindsigt, der viser mønstre for søgevolumen på tværs af tid og regioner. Katrina finder bedre resultater med det enkle udtryk "designermøbler" end med den specifikke forespørgsel "økologiske designermøbler". Hun oversætter udtrykkene og sammenligner et par store europæiske lande, som f.eks. Frankrig, Tyskland, Spanien, Italien og Holland. Hun søger ikke på Storbritannien eller Irland, da hun ikke kan levere møblerne i disse områder.
Når hun sammenligner landene, viser det sig, at Holland indtil nu har haft det største forespørgselsvolumen på 61 siden 2004 på søgeudtrykket "designermøbler". Tyskland følger efter med et gennemsnit på 57. Totalerne på 61 og 57 er gennemsnit ud af et maksimalt antal på 100. Diagrammet viser også en opadgående tendens i Holland med maksimalt antal søgninger i januar 2010. Katrina er glad for, at dataene fra værktøjet bekræfter hendes eget markedskendskab til Tyskland og Holland.
På baggrund af disse oplysninger ser Katrina nærmere på Google Analytics-dataene fra sit websted. Rapporten Kortoverlejring i afsnittet Besøgende i Google Analytics viser de besøgende fra forskellige lande, der har vist interesse for et produkt. Da Katrinas websted består af en finsk og en engelsk version, er hun klar over, at hendes websted er rimeligt tilgængeligt for ikke-finsk talende. Når Katrina ser i kortoverlejringsdata for Holland og Tyskland, kan hun se, at 75 tyskere og 28 hollændere besøgte hendes websted i sidste måned. De andre internationale besøgende, der viste interesse for hendes websted, var fra Irland, Indien og Storbritannien. I øjeblikket støder Katrina på et par problemer, der afholder hende fra at udvide til andre internationale markeder, som f.eks. Storbritannien, men hun er glad for at vide, at der er interesse for hendes produkter uden for Centraleuropa. Hun tjekker også hurtigt afvisningsprocenten for Tyskland for at se, om de besøgende viste interesse for hendes produkt, eller om de forlod hendes websted efter at have besøgt hendes startside. Afvisningsprocenten for Holland er 4 %, hvilket er ret lavt. Det betyder, at 72 af de 75 besøgende var tilstrækkeligt interesserede i at gå på opdagelse i webstedet ud over på startsiden.
Katrina bruger derefter Googles eksportværktøj, der er et andet gratis værktøj, som brugerne kan bruge til at undersøge søgevolumen og CPC overalt i verden. Katrina indtaster sit hjemland, det primære sprog i landet, det finske ord for møbler og sin eksportregion, i dette tilfælde Europa. Eksportværktøjet er en smart kombination af Googles søgeordsværktøj, Google Translator og Trafikvurdering. Et resultat for potentialet vises til venstre. Deraf fremgår, at det hotteste område til en ekspansion er Tyskland. Forskellen i forhold til Søgeindsigt er, at dette værktøj fokuserer på en relativ kort periode på ca. 30 dage. Værktøjet er mest velegnet til mere generelle søgeudtryk, og Katrina vælger derfor "møbler" i stedet for "designermøbler".
Katrina kan hurtigt konstatere, at de anbefalede CPC-bud for Tyskland er et godt stykke højere end buddene for hendes eget land. Og det giver god mening, da der er flere møbelfirmaer, som annoncerer med AdWords i Tyskland end i Finland. Katrina har nu gennemført de indledende undersøgelser, der kan hjælpe hende med at afgøre, hvilket marked hun skal eksportere til. Hendes næste trin vil så være at undersøge de praktiske krav til at ekspandere til disse lande.
Hold øje med anden del af denne serie i tre dele om, hvordan du kan eksportere med din virksomhed!
Skrevet af Hile Cremers - Inside AdWords-teamet