Kanonisering
Dette er et emne vi har berørt tidligere i den nordiske site clinic, og det er simpelthen fordi det er et populært emne. Det er rigtig godt at se, at vinsiderne.dk har en opsætning hvor der er lavet 301-redirects fra www-versionen af deres domæne til ikke-www-versionen af deres domæne. Dette sikrer konsistens i de forskellige URLs der eksisterer for sitet, og dette fremgår også i en site-søgning på vinsiderne.dk. Læg mærke til at der er ingen resultater i den søgning der har www i adressen.
Brugen af 301-redirects sikrer også, at links fra andre sites der peger på www-versionen af sitet, vil videregive værdien af disse links til de sider ejeren af vinsiderne.dk foretrækker.
Hvis du har den samme opsætning som vinsiderne.dk bør du også sikre dig, at du har valgt et foretrukkent domæne i din Webmasterværktøjerkonto som er associeret med websitet.
Titler og metadata
I mange tilfælde er det titlen og meta-tag beskrivelsen der er apetitvækkerne for Googles brugere når de leder efter indhold. De foretager en søgning, og baseret på de 4 linier af hovedsageligt tekst der ses for hvert resultat må de tage en kvalificeret beslutning om hvilket af resultaterne der vil tilfredsstille deres søgning bedst. Det er her title- og meta-tags er vigtige. Vi dækkede netop dette i et tidligere site clinic indlæg, og vi har også artikler i vores Hjælpecenter om hvordan man får mest ud af sine meta- og title-tags. Én ting vi gerne vil fremhæve for vinsiderne.dk’s vedkommende er, at title-tag’et ikke indeholder navnet på websitet, men blot beskrivelsen af sitet. Tilføjelse af navnet på websitet i title-tag’et, vil gøre det nemmere for brugere at genkende sitet i søgeresultater.
Ren JavaScript-menu
vinsiderne.dk bruger en JavaScript-menu til navigering på sitet, men hvis man besøger siden med JavaScript slået fra, genererer menuen ingen tekstlinks som brugere og søgemaskiner kan følge for at navigere rundt på siden. I de tekniske retningslinjer i vores Retningslinjer for Webmastere anbefaler vi, at man undersøger sin side i en tekst-baseret browser. Resultatet af at indlæse dokumentet med menuen (http://vinsiderne.dk/start/menu.htm) fra vinsiderne.dk i den tekst-baserede browser Lynx, kan ses i nedenstående skærmbillede:
Som du kan se dukker den indlæste side op helt blank, uden nogle links. Vi anbefaler derfor 'yndefuld nedgradering' sådan at menuen kan falde tilbage på en version der gør den synlig for brugere og søgemaskiner når den indlæses af browsere der ikke understøtter JavaScript.
Rammer
vinsiderne.dk benytter rammer, og selvom dette muligvis er den bedste løsning for webmasteren, så er det sjældent gældende for både brugere og søgemaskinerobotter, som f.eks. Googlebot. Kernen i problemet er, at rammer kan vise indholdet af flere forskellige URL’er på én side. Dette går imod Internettets konceptuelle model, hvor et dokument viser indholdet af netop en URL. I vores Hjælpecenter har vi en artikel der dækker problemstillingen om hvorledes rammer kan skabe problemer for søgemaskiner, men lad os demonstrere det med et eksempel.
Forestil dig, at jeg skrive en artikel om den italienske vintype Amarone. Jeg ved, at der er en artikel om netop det emne på vinsiderne.dk som jeg gerne vil linke til, så jeg kan vise mine læsere at der er mere indhold om emnet der. Jeg besøger vinsiderne.dk og navigerer til artiklen om Amarone, og jeg kopierer URLen fra adresselinjen til indlægget. Men fordi siden om Amarone er indlæst i et rammesæt, ender jeg med at kopiere URLen til rodsiden, vinsiderne.dk, og ikke den eksakte URL til indlægget om Amarone (http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm).
Her er forsiden, med URLen fremhævet:
Og her er URLen efter jeg navigerede til afsnittet om Amarone:
Fra ovenstående eksempel er det nemt at se, at rammer introducerer situationer hvor forskelligt indhold optræder på samme URL, hvilket gør det svært at linke direkte til det indhold som man egentlig gerne vil linke til. Dette er ikke blot et problem for brugere der gerne vil linke til dit indhold, men også for søgemaskiner, af præcis samme årsag.
Et andet problem med rammer er forældreløse sider. En forældreløs side opstår, når en side der normalt indlæses som en del af et rammesæt, indlæses alene, og derved udelader indlæsning af de resterende dokumenter der indlæses via rammesættet. Disse omfatter oftest et websites navigationssytem. Webmasteren for vinsiderne.dk er opmærksom på dette, og har implementeret en JavaScript-omdirigering for brugere der indlæser en forældreløs side fra sitet (f.eks. fra en søgemaskineresultatside). Denne stump JavaScript vil, når den eksekveres, indlæse hele rammesættet, med den forældreløse side som en del af det, men for at kunne gøre dette, ændrer den på adressen på dokumentet. Lad os tage endnu et eksempel for at illustrere dette.
Artiklen om Amarone bor på http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm, men bemærk i skærmbilledet herunder, hvorledes URLen ændrer sig til http://vinsiderne.dk/index.htm?http://vinsiderne.dk/typer/amarone.htm, hvis jeg indlæser blot den side:
Så nu er der 2 forskellige URLer brugere kan benytte for at nå til det samme indhold. Dette kan føre til faldende ranking over tid, pga. spredningen af links til de to forskellige URLer.
Anbefalingen vi kan give til vinsiderne.dk angående rammer er, at overveje at bruge en server-side teknologi for at overkomme forhindringerne beskrevet ovenfor, eller anvende en af de mange gratis CMS-løsninger der findes derude, til at varetage ens indhold. Websitet kan se ud og opføre sig præcis som det gør nu, men uden de problemer som anvendelsen af rammer introducerer.
Vi håber at denne sidste version af vores nordiske site clinic har hjulpet webmastere med at få det bedste ud af deres site og deres indhold, ved at fremhæve nogle gængse problemer vi ofte støder på, og hvordan disse håndteres bedst. Vi vil skrive en opsummering af hvad de fire site clinics dækkede ganske snart. Hvis du har nogle spørgsmål relateret til indholdet i vores 4 site clinic indlæg, eller hvilke som helst spørgsmål der har med webmastere at gøre, så er du altid velkommen til at skrive dine spørgsmål i vores Hjælpeforum, eller gennemgå artiklerne i vores Hjælpecenter.
Da denne artikel primært handler om hvordan søgemaskiner behandler websteder og ikke Google AdWords-annoncering, er vi her ikke kommet nærmere ind på vores Google AdWords-annonceringspolitikker, men vi vil blot minde om, at de naturligvis gælder for alle websteders annoncering, men ikke i forhold til organiske søgeresultater.
God fornøjelse!
Skrevet af Anu, Fredrik og Jonas - the Search Quality Team